Római kori kifőzde romjaira bukkantak a Moszkva tér alatt - leállnak a munkálatok ősz végéig

Római kori kifőzde romjaira bukkantak a Moszkva tér alatt a tér átalakítását végző munkások ma délelőtt, a lelet konzerválása érdekében és további régészeti nyomok kutatása miatt várhatóan ősz végéig szünetelnek majd a rekonstrukciós munkálatok.

Fényképek egyelőre még nem kerültek ki a leletről, de a mozaikok tanulsága szerint az étlapon szerepelhetett a klasszikus római fogások, például a pizza mellett a burgonyás lángos (3 sestercius a sima, 4 a sajtos-tejfölös), a stefánia vagdalt és a rántott sajt is. Utóbbira utal egy adag meglepően jó állapotban megmaradt tartármártás (sugo tartarus) is, ami nagy valószínűséggel a dobozában levő különleges gázoknak köszönheti, hogy máig megőrizte a minőségét. (a szürkés felületi réteg nem utal ugyanis annak romlására, kizárólag az oxidációnak köszönhető) Az ősi mártás ízlelési és vegyi elemzéséhez szakértőket kérnek fel, több neves budapesti séf már jelentkezett is a feladatra, hogy pusztán kóstolás útján rekonstruálják az étel összetevőit, és megfejtsék annak a titkát, hogy hogyan maradhatott ilyen sokáig fogyasztható.

Az önkiszolgáló kifőzde (autoservus), ami egyértelműen a street food kategóriába sorolható ételeket árult az itt átutazók számára, vasárnaponként zárva tartott, így engedve teret a Lumen nevű közeli piacnak. Amennyiben beigazolódik, hogy a másik, kissé már összeszáradt ételmaradék valóban lángos, hatalmas gasztronómiai jelentőséggel bírna, az érintett minisztérium már jelezte abbéli szándékát, hogy a sajtos-tejfölös (és esetleg a virslis) lángos is felkerüljön a hungarikumok listájára, ezzel is növelve idegenforgalmi jelentőségét. Szakértők még annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy az üzlethelyiséget eredeti funkciójának visszaadva rekonstruálják korhű dokumentumok alapján, rendelkezésre áll például egy mozaikrészlet, ami valószínűleg a panaszkönyv szerepét tölthette be (elzöldült fejű, hasukat fájlaló vevőket ábrázol az előkerült részlet) így megteremtve egy középkori eredetű, szigorúan hazai (ebbe ezúttal nem csak az egykori Pannónia, hanem a teljes Római Birodalom beleszámítana) termékeket felhasználó gyorsétteremlánc létrejöttének feltételeit, szigorúan a Limes-en innen. A teljes menü összeállításában várhatóan részt vesznek majd a Vatikán szakértői is.

(Forrás:vilagevo.blog.hu)